Yazarlar için Pratik Bilgiler
Alevi Ansiklopedisine Kimler Yazabilir?
Alevi Ansiklopedisi, yayım ilkeleri ve kurallarına uygun hazırlanmış her madde girişini kabul eder.
Akademisyenler, araştırmacılar, yazarlar, entelektüeller, Aleviliğe dair çalışmaları ve ilgisi olan herkes Alevi Ansiklopedisine katkıda bulunabilir.
Alevi Ansiklopedisinin Yayın Dili Nedir?
Alevi Ansiklopedisi, Türkçe ve İngilizce olmak üzere, yayına iki dilli başlayacaktır. İlerleyen aşamalarda Kırmancki (Zazaca), Kurmanci, Almanca ve Fransızca gibi ek diller hayata geçirilecektir.
Maddeler Kaç Kelime Olmalıdır?
- Madde girişleri (ideal olarak) en az 50-100 en fazla 2000 kelime olmalıdır.
- 2000 kelimeyi geçen madde girişlerinde, 150-200 kelimelik bir özet hazırlanmalı ve Yayın Kuruluyla hazırlanan madde hakkında irtibata geçilmelidir.
Sonnotlar ve Kaynakça nasıl hazırlanmalı?
- Yazarlar Referans ve Kaynakça Klavuzuna bakarak metin içindeki sonnot ve kaynakça uygulaması hakkında bilgi edinebilirler.
- Yazarlar, kaynakçalarında (mümkün olduğunca) DOI numaraları kullanmalı ve kaynakları okurlar için de erişilebilir hale getirmeyi hedeflemelidir.
- Metin içinde diğer maddelere link verilebilir mi?
- Yazarlar, hazırladıkları metinlerde, yazdıkları diğer maddelere link verebilirler. Bunun için ilgili maddeleri koyu puntoyla belirtmeleri gerekir.
Maddeler Tek Kavram Yerine Kavram Grubu da olabilir mi?
Evet, olabilir. Örneğin, “semah”, “ocak”, “talip”, gülbenk”, “cemevi” vb. gibi tarihsel, sosyolojik, folklorik, etnografik, teolojik klasik madde girişlerinin yanı sıra “Alevi karşıtı ayrımcılık”, “Alevilikte sözlü kültür”, “Alevilerde kuşaklar arası travma”, “toplumsal cinsiyet eşitsizliği”, “Aleviler ve mizah”, “Alevilik ve travma”, “Kureyş Ocağı”, “Alevi Katliamları”, Alevi Diasporaları”, “Alevi Müziği”, “Alevi hafızası” vb. farklı konseptlerde hazırlanmış, belirli bir tarihsel dönem, olay, süreç ve/veya durumla ilişkili; Alevi tarihi, coğrafyası, sosyolojisi, antropolojisi, teolojisi, folkloru, siyaseti, ekonomisi vd. alanlarda Alevi kültürüne ve coğrafyasına ışık tutacak yazılar da hazırlanabilir.
Giriş Yapılan Maddelerde Daha Sonra Düzeltme Yapılabilir mi?
Evet, yapılabilir. Yazarlar, yayınlanmış madde içerikleri üzerinde daha sonra, Yayın Kurulu ile irtibat halinde, istedikleri düzeltmeleri yapabilirler. Yapılan düzeltmeler, madde içeriğinde belirtilir.
Madde içerikleri ve Yazarlar Alevi Ansiklopedisi Sitesinde Nasıl Görünecek?
Her madde alfabetik ve kategorik (tematik) olarak listelenecek. Maddeler tıklandığında, madde içeriği yazar ismi ile birlikte görülecek. Dileyen okur, yazar ismine tıklayarak, hakkında kısa özgeçmiş bilgisine, yazdığı diğer maddelere ve (eğer paylaşmışsa) yazarın sosyal medya linklerine de ulaşabilecek.
Aynı Madde Hakkında Birden Fazla Giriş Yapılabilir mi?
- Evet, Alevi Ansiklopedisinde yayımlanmış bir madde hakkında birden fazla giriş yapılabilir.
- Alevi Ansiklopedisi, Alevi toplumunun sosyo-kültürel ve siyasal çeşitliliğini kapsama amacındadır ve özellikle tartışmalı konularda farklı perspektiflerden hazırlanmış içerikleri yayımlama vizyonuyla hareket etmektedir.
- Yazarlar, daha önce başka yazarlar tarafından hazırlanmış maddeler hakkında farklı içerikler hazırlayabilirler.
Alevi Ansiklopedisinde Maddeler Nasıl ve Ne Zaman Yayınlanır?
Alevi Ansiklopedisinde madde girişleri yılın belli dönemlerinde yapılan çağrılara bağlı olarak, yazı teslim tarihlerinin bitimini takip eden iki aylık süreler içerisinde topluca yapılacaktır. Proje, ilerleyen yıllarında, bu konuda farklı uygulamalara da gidilebilir.
Alevi Ansiklopedisi Yayın Kuruluna Nasıl Ulaşılabilir?
- Yayın Kurulu ile irtibat için [email protected] adresine mail atabilirsiniz.
- Yayın kurulu üyelerine ulaşmak için buradan email adreslerini bulabilirsiniz.